Iedzīvotāji neapzinās, cik patiesība maksā viņu iedzīve

Liela daļa iedzīvotāju savu iedzīvi nevērtē kā īpaši vērtīgu un ir pārliecināti, ka, piemēram, viņu sadzīves elektronikas vai mēbeļu vērtība nepārsniedz 1000 eiro, liecina If Apdrošināšana veiktās aptaujas rezultāti. Savukārt If atlīdzību dati liecina, ka pieteiktie zaudējumi par sabojātu iedzīvi ir 5000 un vairāk tūkstošu eiro apmērā.​​

"Cilvēki reti aizdomājas par to, cik patiesībā daudz iedzīves viņiem pieder. Taču brīdī, kad mājoklis tiek apzagts vai to nopludina kaimiņi, izrādās, ka nozagto vai sabojāto iedzīves lietu kopējā vērtība ir liela," stāsta If Apdrošināšana Īpašuma atlīdzību grupas vadītāja Una Vilgerte. Kā piemēru viņa min šī gada februārī Salaspils novadā kādā jaunā projekta daudzdzīvokļu ēkā notikušo jumta pārsega aizdegšanos vairāk nekā 200 m2 platībā. Dzēšot ugunsgrēku, tika nopludināti dzīvokļi vairākos stāvos un pamatīgi sabojāta arī tajos esošā iedzīve. "Šobrīd esam saņēmuši iedzīvotāju atlīdzību pieteikumus, kuros norādītie zaudējumi svārstās no 5 000 līdz pat 12 000 eiro. Taču ne visi cilvēki bija izvēlējušies apdrošināt savu iedzīvi, tāpēc apdrošināšana kompensēs tikai mājokļa remontu, bet jauna iedzīve, sākot no elektriskās tējkannas un beidzot ar mēbelēm, dažiem būs jāgādā pašiem. Citos gadījumos, kad, piemēram, dzīvokli appludinājuši kaimiņi un bojāta vien daļa iedzīves, par salietu mīksto mēbeļu vai apģērbu un apavu zaudējumu vidēji esam izmaksājuši atlīdzības 600 eiro apmērā," norāda Una Vilgerte.

"To, cik ļoti cilvēku priekšstati atšķiras no reālās situācijas, mēs redzam pēc notikušajiem negadījumiem mājokļos. Cilvēki bieži izvēlas neapdrošināt iedzīvi, jo "man jau nekas nepieder". Daudzi arī neiedomājas, ka pašiem būs jāsedz zaudējumi par savas vainas pēc kaimiņiem nodarītiem appludināta dzīvokļa bojājumiem, lai gan civiltiesiskās atbildības apdrošināšana kompensē tieši šādus zaudējumus," atgādina Una Vilgerte.

Uzskata, ka nepieder vērtīgas lietas

Tajā pašā laikā If Apdrošināšana veiktā ekspresaptauja sociālajos medijos liecina: 64 % iedzīvotāju ir pārliecināti, ka viņu sadzīves elektronikas – video un TV aparatūras, datortehnikas, putekļsūcēju, veļas mazgājamo mašīnu un citu priekšmetu – kopējā vērtība nav lielāka par 1000 eiro. Savukārt 53 % aptaujas dalībnieku ir pārliecināti, ka arī viņu mājoklī esošās mēbeles, ieskaitot iebūvētās mēbeles, apgaismes iekārtas un citas, nav dārgākas par 1000 eiro.

Nedomā par to, kas pieder

Veiktajā aptaujā puse jeb 50 % aptaujāto cilvēku atzina, ka nav aizdomājušies par to, cik patiesībā vērta ir viņu iedzīve, un tikai 8 % cilvēku norādīja, ka ir rēķinājuši, cik maksā viņiem piederošās lietas. 10 % aptaujas dalībnieku uzskatīja, ka viņu mājokļos neatrodas nekas īpaši vērtīgs, bet vēl 46 % atzina, ka viņiem pieder vien pieticīgs iedzīves priekšmetu skaits.