Baltijas uzņēmumu autoparkos aizvien vairāk dominē elektromobiļi

Jau kādu laiku novērojam aktīvu sabiedrības pāreju uz videi draudzīgākiem transportlīdzekļiem. Elektromobiļus arvien vairāk izvēlas ne tikai mājsaimniecības, bet arī uzņēmumi sākuši veidot elektromobiļu parkus, liecina If Apdrošināšanas portfeļa analīze Baltijas valstīs.

Analīze atklāj, ka 2021. gadā vieglie pasažieru elektromobiļi Baltijas valstīs veidoja 1,6% no uzņēmumu autoparkiem, 2022. gadā šis rādītājs pieauga līdz 2,6%, 2023. gadā līdz 4,7% un šogad tas jau sasniedz 5,4%. Kā norāda If P&C Insurance AS valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs, uzņēmumu vadītāji, atjaunojot savus autoparkus, arvien biežāk pieņem lēmumu iegādāties tieši elektromobiļus.

“Redzam tendenci, ka elektromobiļu skaits uzņēmumu autoparkos ik gadu pieaug par aptuveni 1 procentpunktu. Pārskatot periodu no 2021. līdz 2024. gadam, secinām, ka Latvijā elektromobiļu skaits uzņēmumu autoparkos ir pieaudzis no 1,8% līdz 5,5%, Lietuvā no 0,9% līdz 6,7%, bet Igaunijā no 1,9% līdz 4,6%. No tā varam secināt, ka arvien vairāk uzņēmēju saskata nepieciešamību izmantot elektromobiļus, domājot gan par ilgtspējību, gan ilgtermiņa ietaupījumiem.

Pavisam nesen arī If savu Baltijas uzņēmuma autoparku pilnībā nomainīja uz Renault Megane E-Tech elektromobiļiem. Pirms izšķīrāmies par pārmaiņām uzņēmumā, rūpīgi analizējām savu kolēģu pieredzi, kas jau ilgāku laiku elektromobiļus ir izvēlējušies par saviem ikdienas ģimenes auto. Nogaidīšana ir atmaksājusies, jo šajā laikā ir būtiski paplašinājies pieejamo elektromobiļu klāsts, uzlabojusies uzlādes infrastruktūra un nostiprinājusies mūsu darbinieku – auto lietotāju gatavība pārmaiņām. Tagad skaidri zinām, ka pārmaiņas ļaus mums būt ne tikai dabai draudzīgākiem, bet arī ietaupīt līdzekļus un laiku, īpaši, pārvietojoties Baltijas valstu galvaspilsētās. Mūs nebiedē arī braucieni starp uzņēmuma birojiem dažādās Baltijas valstīs, jo uzlādes staciju tīkli Baltijā turpina strauji attīstīties. Droša braukšana garākos maršrutos pieprasa atpūtas brīžus, ko var apvienot ar elektromobiļa uzlādi, kas ātrās uzlādes stacijās nav tik ilga, kā nezinātājiem mēdz šķist,” saka Andris Morozovs.

Uzņēmumiem rūp, kā ceļo darbinieki un preces

Saskaņā ar A. Morozova teikto uzņēmumi arvien biežāk izvēlas elektromobiļus vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, elektromobiļi ļauj ievērojami samazināt automašīnas ikdienas lietošanas un uzturēšanas izmaksas, padarot tos par finansiāli pamatotu ieguldījumu. Turklāt elektrisko transportlīdzekļu izmantošana atbilst ilgtspējības mērķiem, jo palīdz uzņēmumiem samazināt oglekļa pēdas nospiedumu. Izvēle par labu elektrisko transportlīdzekļu autoparkam arī sekmē iespēju uzņēmumiem ievērot stingrus vides noteikumus un nodrošināt, ka to darbība necieš no pieaugošajām fosilā kurināmā izmaksām.

“Izmaiņas ir jūtamas visā pasaulē, un Baltijas valstis nedaudz novēloti, bet pārliecinoši seko Ziemeļvalstu kopējām tendencēm. If grupā Ziemeļvalstīs 2020. gadā 39% no uzņēmuma autoparka veidoja hibrīdauto ar uzlādes iespēju vai elektromobiļi, taču 2023. gadā šis rādītājs pieauga līdz 77%. Tagad ir ļoti ierasts, ka lielie starptautiskie uzņēmumi, izvēloties transportlīdzekļus, ņem vērā ne tikai izmaksas, bet arī to tiešo ietekmi uz vidi, un domā par CO2 emisiju samazināšanu,” saka If P&C Insurance AS valdes priekšsēdētājs.