Kā organizēt pasākumu, nesatraucoties par vairākus tūkstošus lieliem zaudējumiem?

Vai pasākumu rīkotāji ir pietiekami nodrošinājušies pret negaidītiem izdevumiem gadījumos, kad kaut kas slikts atgadās ar nomātu tehniku, pasākuma norises vietu vai darbinieki vai pasākuma apmeklētāji gūst savainojumu? Lai arī noteikumi par publiska pasākuma organizatora civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu ir spēkā jau 17 gadus, pasākumu rīkotāji aizvien turpina piedzīvot negaidītas situācijas, par kādām nav pat iedomājušies. Attiecīgi apdrošināšana pret šādiem notikumu pavērsieniem nav noformēta, un rezultātā jāšķiras no iespaidīgām naudas summām. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs – obligātais segums būtībā attiecas tikai uz apmeklētājiem un paredz kompensēt tiem nodarīto kaitējumu, taču neietver pašiem rīkotājiem, nomātajai tehnikai un telpām radītos bojājumus.

“Pieredzējuši pasākumu rīkotāji ir saskārušies ar visneticamākajiem notikumu pavērsieniem un atbildīgi apdrošinās pret visa veida riskiem. Bieži vien tas palīdz ietaupīt prāvas naudas summas un izvairīties no pārdzīvojumiem,” stāsta If Apdrošināšanas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas produktu vadītāja Ilze Gebharde. “Esam saņēmuši atlīdzības pieteikumus no klientiem par patiešām grūti paredzamiem atgadījumiem. Piemēram, operators filmējot uzgrūžas šokolādes strūklakai, apgāž to un sabojā smalku paklāju. Vai arī pasākuma laikā zirgs sabīstas un skrienot apgāž dārgu videotehniku.”

Krietni ikdienišķāku situāciju vidū ir telpu sabojāšana, piemēram, nesenākais atlīdzības pieteikums, kur kopējās izmaksas ir 25 000 €. Iekārtojot pasākuma norises telpu, neuzmanīgi pārvietojot flīģeli, tika sabojāta parketa grīda, tāpat uz sienām bija atstāti transportēšanas laikā izsisti robi, bet pašu viesību laikā izlietie dzērieni bija radījuši neiztīrāmus traipus uz ieklātajiem nomātajiem paklājiem. Pasākumos mēdz plīst spuldzes, izraisot nelielus ugunsgrēkus, ēdinātāji gatavošanas laikā sasmērē teltis, vējš aizrauj nojumes un karogus, sabojājot automašīnas, vai, piemēram, maijā kādai pasākuma apmeklētājai vējš uzpūta virsū reklāmas stendu, un pēc medicīniskās izmeklēšanas dāmai tika atklāts smadzeņu satricinājums. Jāuzsver, ka lielākos pasākumos mēdz notikt pat vairāki negadījumi. Lai arī katrs atsevišķi tie šķiet nebūtiski, kopā veidojas paliela summa, kas būtu jāatskaita no gūtajiem ieņēmumiem, ja vien nebūtu noformēta apdrošināšanas polise ar atbilstošu segumu.

“Mūsu pieredze rāda, ka jāapdrošina pilnīgi visi pasākumi neatkarīgi no to veida un apmeklētāju skaita. Tas mums rada drošības sajūtu, jo mēs pasākumu vietas īrējam, norises vietas iekārtojam ar dažādām instalācijām, bieži mūsu pasākumi ir eksperimentāli. Pasākumu rīkošanā iesaistām vairāku jomu speciālistus, un katram no tiem var būt citi riski. Mūsu prāts ir mierīgāks, ja apzināmies, ka apstākļi, kas nav paredzami, būs apdrošināti,” pieredzē dalās radošās aģentūras “Skudras metropole” pārstāvis Toms Veiss. “Mēs pasākumus rīkojam arī ārpus Latvijas robežām, tāpēc atbildība kā organizatoriem ir milzīga. Piemēram, lai aizgādātu dekorācijas līdz Vācijai, mums nākas sadarboties ar loģistikas uzņēmumiem, līdz ar to ir jāapdrošina arī krava. Protams, lielākoties mantas tiek nogādātas galā veiksmīgi, tomēr vēlamies būt pasargāti, ka, ja gadījumā transports pa ceļam iekļūs negadījumā, mēs varēsim saņemt atlīdzību par bojātajām iekārtām.”

T. Veiss vērš uzmanību uz vēl kādu būtisku niansi. Proti, pasākumu rīkotājiem ir jāuzņemas atbildība par visu norises vietā notiekošo, taču reāli viņi nemaz nevar ietekmēt visu notikumu gaitu. Tā atkarīga no pārāk daudz cilvēkiem, laikapstākļiem un dažādiem citiem faktoriem. Tādēļ apdrošināšana būtībā ir vienīgais veids, kā pasargāt sevi no neparedzētām izmaksām. “No mūsu pieredzes varam teikt, ka ļoti svarīga ir laba sadarbība ar apdrošinātāju, jo ne visi pasākumi ir standarta. Jāiedziļinās detaļās, lai apdrošinātājs var pārliecināties, kādi vēl riski ir jāiekļauj pasākuma apdrošināšanas polisē,” stāsta “Skudras metropole” pārstāvis.

Savukārt I. Gebharde vērš uzmanību uz to, ka vienā pasākumā mēdz strādāt vairāki uzņēmumi vai arī tiek pieaicināti apakšuzņēmēji. Līdz ar to jāpadomā par visu iesaistīto pušu apdrošināšanu. Vislabāk to izdarīt, katram uzņēmumam noformējot savu polisi.

Ja apakšuzņēmējiem nav savas polises, tad noteikti tos vajadzētu iekļaut pasākumu organizatora CTA polisē kā līdzapdrošinātos, jo rīkotājs jebkurā gadījumā ir atbildīgs par visu pasākumu kopumā un tam nāksies atlīdzināt zaudējumus arī apakšuzņēmēju vietā. Īpaša vērība jāpievērš ēdinātājiem, jo masu pasākumos Latvijā ne reizi vien bijušas problēmas ar pārtikas produktiem, kas karstumā sabojājušies un, piemēram, izraisījuši saslimšanu ar salmonelozi. Nevajadzētu aizmirst arī par nomātās tehnikas vai dekorāciju iekļaušanu apdrošināšanas aizsardzībā, jo pieredze rāda, ka tās bieži vien cieš kā transportēšanas, tā paša pasākuma laikā.

“Publiskie pasākumi mēdz būt ļoti dažādi, tāpēc uz tiem tiek attiecinātas dažādas prasības. Arī riski lieliem festivāliem, tautas sporta sacensībām vai nelielam dziedāšanas saietam ir atšķirīgi. Tādēļ rīkotājiem vislabāk sazināties ar apdrošinātāju un soli pa solim izrunāt ieplānotās aktivitātes un potenciālos riskus. Apdrošināšanas speciālisti ir gana pieredzējuši šajos jautājumos, lai uzreiz ieteiktu, kāds risku segums noteikti būtu nepieciešams un par kādu vēl vērts padomāt,” vienkāršāko recepti iesaka If Apdrošināšanas civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas produktu vadītāja I. Gebharde.

Protams, ikviens cer, ka pasākums noritēs bez būtiskiem starpgadījumiem. Tomēr realitātē tā gadās ļoti reti. Tādēļ apdrošinātāju skatījumā veiksmīgs ir tas pasākums, kurā apdrošināšanas speciālistiem izdevies paredzēt visus nozīmīgākos riskus un pasargāt klientu no papildu izdevumiem.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana

Ja plānojat rīkot publisku pasākumu, neaizmirstiet par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu. Ja pasākuma laikā notiks kas neparedzēts, būsiet pasargāts no pēkšņiem finansiālajiem zaudējumiem.

Uzzināt vairāk